Man aangehouden op verdenking van verkoop valse 'coronavrije' verklaringen

Nieuws Kort nieuws Man aangehouden op verdenking van verkoop valse 'coronavrije' verklaringen
thumbnail

Rotterdam - De FIOD heeft woensdagochtend een 23-jarige Rotterdammer aangehouden, die wordt verdacht van valsheid in geschrifte. De man biedt vermoedelijk vervalste gezondheidsverklaringen aan dat iemand coronavrij is, zonder dat de persoon is getest.

Deze documenten verkoopt hij op social media. De woning van de man is doorzocht en daarbij is beslag gelegd op zijn computer en mobiele telefoon.

Om te reizen naar bepaalde landen is een verklaring nodig dat iemand geen corona heeft. Een officiële test en gezondheidsverklaring kosten 150 euro. De 23-jarige verdachte leverde deze verklaring voor 10 euro via sociale media. De gezondheidsverklaringen ogen officieel met stempels, namen en handtekeningen van artsen en laboratoria. Deze artsen en laboratoria blijken hier echter niks mee te maken hebben.

Niet alleen het verkopen van vervalste verklaringen is strafbaar, maar ook het kopen hiervan. Het onderzoek zal zich eveneens richten op de kopers van deze vervalste verklaringen. Zij kopen verklaringen zonder te zijn getest, en lichten daarmee een vliegtuigmaatschappij op, die ze ter goeder trouw vervoert. Het is ook mogelijk dat coronabesmette personen gaan reizen en het virus kunnen verspreiden.