54 helikopters US Army via Rotterdam naar Amerika

Nieuws Kort nieuws 54 helikopters US Army via Rotterdam naar Amerika
thumbnail

Rotterdam - Eenheden van Defensie ondersteunen tot eind april de verplaatsing van een Amerikaanse helikopterbrigade die terugkeert naar de Verenigde Staten.

In de Rotterdamse haven en rondom vliegbasis Eindhoven zet Defensie ongeveer 75 Nederlandse militairen in voor deze Host Nation Support. De VS hebben Nederland om ‘Host Nation Support’ (gastlandsteun) gevraagd bij het verplaatsen van militair materieel vanuit het oosten van Europa naar de Rotterdamse haven. Het grootste deel van de 1200 voertuigen en containers gaat over de weg naar Rotterdam. 54 UH-60 Black Hawk, CH-47 Chinook en AH-64 Apache helikopters vliegen via vliegbasis Eindhoven naar Rotterdam. Vanaf Rotterdam wordt al het materieel naar Amerika verscheept.

De Combat Aviation Brigade van de 101st Airborne Division van de Amerikaanse landmacht heeft ruim 9 maanden deel uitgemaakt van de versterkte Amerikaanse aanwezigheid in Europa als reactie op de annexatie van de Krim door Rusland (2014). De Amerikaanse helikopterbrigade trainde met NAVO-partners in Oost-Europa. Amerika lost deze brigade af en haalt deze nu terug naar de thuisbasis in de staat Kentucky. De helikopters vliegen op weekdagen tussen 15 maart en uiterlijk 6 april in groepjes via Eindhoven naar Rotterdam. Na aankomst worden de helikopters klaargemaakt om samen met de voertuigen en containers te verschepen naar Amerika.