Grote politie actie tegen vastgoedcriminaliteit

Nieuws Kort nieuws Grote politie actie tegen vastgoedcriminaliteit
thumbnail

Schiedam - Dinsdag zijn interventieteam woonoverlast, interventieteam ondermijning en Politie Schiedam gezamenlijk in actie gekomen tegen vastgoedcriminaliteit.

Op 8 van de 15 adressen was de situatie niet in orde: In Centrum en Nieuwland bleek op twee panden illegale kamerverhuur. Bij 2 pandeigenaren en een uitzendbureau heeft dit tot een bestuurlijke boete geleid. Er is 1 persoon aangehouden zonder verblijfstitel. Controles vonden ook plaats in Rotterdam, Vlaardingen en Dordrecht.

Deze actiedag is een vervolg op, en een direct gevolg van, de Meld Misdaad Anoniem campagne over criminele huurders welke in oktober vorig jaar van start ging. Het afgelopen halfjaar zijn in de regio Rotterdam ruim 400 meldingen gedaan van criminele activiteiten in panden. Gemeenten controleerden bijvoorbeeld op een juiste inschrijving in de Basisregistratie Personen (BRP) en de politie op spookbewoning.

Er is sprake van spookbewoning wanneer de bewoner van een woning niet ingeschreven staat op het betreffende adres. Vaak gaat het hierbij om huurpanden die worden verhuurd via een verhuurbemiddelaar en vervolgens illegaal worden bewoond. Criminelen gebruiken deze panden om anoniem te verblijven en/of illegale activiteiten uit te voeren, zoals het opslaan van vuurwapens, produceren van drugs en verstoppen van crimineel geld. Dit zorgt voor gevaarlijke situaties in de woonomgeving én grote problemen voor de verhuurder.