‘Smartphonecam’ door politie in gebruik genomen

Nieuws Kort nieuws ‘Smartphonecam’ door politie in gebruik genomen
thumbnail

Nederland - Sinds 1 juli beschikt de politie over zogeheten MONOcams. Deze slimme camera’s worden ingezet in de strijd tegen verkeersongevallen.

Jaarlijks vinden tienduizenden verkeersongelukken plaats. De oorzaken zijn divers, maar de top drie wordt gevormd door te hard rijden, rijden onder invloed en afleiding in het verkeer. ‘Om het veiliger op de weg te krijgen, handhaaft de politie op met name deze grote ongevalsveroorzakers.

De ‘smartphonecam’ zoals het systeem al in de volksmond wordt genoemd is een nieuw wapen in de strijd. Bij de camera zit software. Hierdoor “herkent” hij bestuurders die een apparaat in de hand hebben. Het gaat echt alleen om het vasthouden; er hoeft niet bewezen te worden dat iemand echt belt, appt, een navigatiesysteem bedient of een muziek-afspeellijst doorscrolt, aldus de politie. Bij een geconstateerde overtreding volgt een boete via het CJIB, zoals nu ook gebeurt met een ‘flitsbon’. De politie verwacht dat de inzet van de MONOcam bijdraagt aan meer veiligheid op de Nederlandse wegen. ‘Een ongeluk kan in een klein hoekje zitten, maar de gevolgen van onoplettendheid achter het stuur kunnen enorm zijn. Vorig jaar waren er 610 verkeersdoden en ruim 20.000 gewonden. Bij veel ongelukken speelde afleiding een rol.’