Weer 5 geldezels aangepakt

Nieuws Kort nieuws Weer 5 geldezels aangepakt
thumbnail

Vlaardingen/Schiedam - Op zaterdag 4 september heeft de politie in Vlaardingen en Schiedam 5 geldezels aangepakt. Zij worden verdacht van oplichting en witwassen.

Vanuit het landelijk meldpunt internetoplichting (LMIO) kreeg de politie Eenheid Rotterdam de vijf verdachten in beeld. Afgelopen zaterdag zijn deze vijf verdachten in de leeftijd van 17 tot 55 jaar woonachtig in Vlaardingen en Schiedam aangepakt. Er werd onder andere een taakstraf van 20 uur geëist en er is besloten dat de slachtoffers een schadevergoeding gaan ontvangen.

In de woning waar de 17-jarige verdachte werd aangehouden, werd ook nog een 20-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats aangehouden. Bij controle bleek hij nog gezocht te worden voor heling door een andere politie eenheid. Hij is overgedragen voor nader onderzoek en verhoor.

Om zelf buiten beeld te blijven ontvangen criminelen geld van hun slachtoffers liever niet op hun eigen rekening. Dus misbruiken ze vaak betaalrekeningen van anderen. Zo ronselen ze zogenaamde geldezels via social media. Of bij scholen waar jongeren voor een paar tientjes overgehaald worden om bijvoorbeeld even te helpen bij het pinnen. Ook via games en WhatsApp wordt geronseld. Zo worden vaak jongeren en kwetsbare mensen slachtoffer en zijn ze ineens betrokken bij bijvoorbeeld witwassen.

De gevolgen zijn groot en kunnen je nog jaren achtervolgen als je schuldig bent aan het witwassen van illegaal geld.