Definitief metrolijn naar Hoek van Holland

Nieuws Kort nieuws Definitief metrolijn naar Hoek van Holland
thumbnail

Schiedam / Vlaardingen - De stadsregio Rotterdam heeft donderdag het definitieve besluit genomen om de Hoekse Lijn om te bouwen tot metro. De gemeente krijgt daarvoor taakstellend een bedrag van 312 miljoen euro van de stadsregio.

Over een paar maanden sluit de stadsregio een convenant met de betrokken gemeenten (Maassluis, Vlaardingen, Schiedam en Rotterdam) over een aantal uitvoeringszaken zoals ruimtelijke procedures en overdracht van infrastructuur en gronden.

De planning is zodanig dat de eerste metro's einde 2017 over het spoor kunnen rijden en dat de verlenging tot Hoek van Holland Strand voltooid is medio 2018. De lijn begint dan in Rotterdam bij de Zevenhuizerplas en rijdt via Schiedam, Vlaardingen en Maassluis door naar het strand in Hoek van Holland.

Wanneer de metrolijn klaar is, zal deze worden geëxploiteerd door de RET. Het Rotterdamse OV-bedrijf heeft toegezegd dat het deze exploitatie (dus het rijden van de voertuigen) zonder subsidie kan uitvoeren. Wel krijgt de RET vanaf 2018 een subsidie van circa 5 miljoen per jaar voor het beheer van de infrastructuur.