7 miljoen in beslag genomen

Nieuws Kort nieuws 7 miljoen in beslag genomen
thumbnail

Rotterdam - In 2014 heeft de politie Rotterdam ruim 7 miljoen euro aan contanten in beslag genomen.

De enorme geldbedragen werden aangetroffen bij verdachten die zich bezighouden met illegaal bankieren, ook wel underground banking genoemd.

De meest recente actie vond plaats op 15 december 2014. In een woning in Dordrecht werd een grote hoeveelheid geld gevonden. Na telling bleek het om 1.028.125 euro te gaan. Uit de fouillering van de verdachten werd ook nog eens een bedrag van 950 euro in beslag genomen. De bewoners, een 21-jarige man en 47-jarige vrouw, zijn aangehouden. Zij worden ervan verdacht zich bezig te houden met underground banking en het witwassen van crimineel verkregen geld. Beide verdachten zijn heengezonden na een schikking van ieder 25.000 euro. Er is een vervolgonderzoek ingesteld naar de herkomst van het geld.

Verplaatsen criminele opbrengsten

Het systeem van underground banking wordt door onder andere drugssmokkelaars, terroristen en mensenhandelaren gebruikt om hun criminele opbrengsten te verplaatsen buiten de officiële kanalen om. Vanuit winkels, bedrijven of woningen worden bancaire handelingen verricht zonder dat dit bij de overheid bekend is. Er is dus ook geen sprake van overheidscontrole en certificering.

Samenwerking met De Nederlandsche Bank

Dit jaar voerde de politie eenheid Rotterdam diverse acties uit waarbij tientallen koeriers en illegale bankiers zijn aangehouden. In samenwerking met De Nederlandsche Bank vonden controles plaats bij winkels in Rotterdam waarvan vermoed wordt dat ze als dekmantel dienden voor underground bankers. Een opvallende aanhouding was die van een 53-jarige Rotterdammer op 11 november 2014. Hij wordt ervan verdacht dat hij de coöperatie van een landelijk opererende winkelketen misbruikte als dekmantel. Zonder dat de coöperatie ervan op de hoogte was, zou hij vanuit het filiaal als underground banker werken. De man is inmiddels weer op vrije voeten en zal zich later voor de rechter moeten verantwoorden.

De aanpak van deze underground bankers maakt deel uit van de aanpak van zogenoemde ondermijnende activiteiten. Bij ondermijning is sprake van vervlechting van de criminele onderwereld met de legale bovenwereld.