Weginspecteurs Rijkswaterstaat met blauw zwaailicht en sirene

Nieuws Kort nieuws Weginspecteurs Rijkswaterstaat met blauw zwaailicht en sirene
thumbnail

Nederland - Om sneller ter plaatse te kunnen zijn bij incidenten op snelwegen gaan 24 weginspecteurs van Rijkswaterstaat een blauw zwaailicht en sirene voeren.

De proef start op 1 oktober in de regio's Amsterdam, Eindhoven, Arnhem/Nijmegen en Zwolle/Groningen. Weginspecteurs beveiligen ongevallen zodat hulpverleningsdiensten veilig kunnen werken en het overige verkeer vlot en veilig kan doorstromen.

Minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu: "Het is mooi dat we hier binnenkort mee kunnen starten. Weginspecteurs zijn straks sneller bij een incident. Daardoor wordt het veiliger op de weg."

In de praktijk zijn de weginspecteurs van Rijkswaterstaat vaak de eerste hulpverlener op de plaats van een incident. Omdat het veiligstellen van de plaats van een incident noodzakelijk is om (verdere) aanrijdingen te voorkomen, is het van groot belang dat de weginspecteurs snel aanwezig zijn.

De weginspecteurs die deelnemen aan de proef met het gebruik van zwaailicht en sirene volgen een speciale rijopleiding van een week met een afsluitend examen. De proef duurt twee jaar en wordt tussentijds geëvalueerd.

De weginspecteurs van Rijkswaterstaat zijn dagelijks op pad om ervoor te zorgen dat weggebruikers vlot en veilig van A naar B kunnen. Na een pech- of ongeval is de weginspecteur vaak als eerste ter plaatse. Hij treft dan maatregelen om het verkeer weer te laten doorstromen. Als de situatie daarom vraagt, regelt hij dat de verkeerscentrale een rijstrook tijdelijk afsluit. Er verschijnt dan een rood kruis boven de juiste rijstrook. Zo kunnen hulpverleners veilig hun werk doen.