17-jarige vrachtwagenchauffeur rijdt bellend rond

Nieuws Kort nieuws 17-jarige vrachtwagenchauffeur rijdt bellend rond
thumbnail

Barendrecht - Een 17-jarige vrachtwagenchauffeur liep vrijdagmiddag tegen de lamp toen hij al bellend reed bij de groenteveiling in Barendrecht.

De jongen kreeg proces-verbaal voor rijden zonder rijbewijs en bellen achter het stuur. Ook zijn werkgever kreeg een bekeuring en een rijverbod.

Op de Spoorlaan in Barendrecht bij de groenteveiling zagen agenten van de Verkeerspolitie een vrachtwagenchauffeur die tijdens het rijden mobiel aan het bellen was. Ook was de wagen voorzien van twee blauwe lampen. Bij controle bleek dat de bestuurder slechts 17 jaar oud was en dus niet in het bezit kon zijn van een geldig Nederlands rijbewijs voor de categorie C-E, wat vereist is voor het besturen van een vrachtwagen.

Ook bleek dat de bestuurder in de digitale tachograaf gebruik maakte van een bestuurderskaart die op naam stond van een 73-jarige man. De bestuurder verklaarde dat hij als wagenwasser in dienst was en zonder medeweten van zijn baas de vrachtwagen had meegenomen om te laden in Barendrecht. Hij wilde zo zijn baas een handje helpen.

Uit onderzoek bleek dat zijn werkgever wel degelijk wist dat de jongen een vracht voor hem aan het ophalen was. De agenten lieten de werkgever ter plaatse komen. Nader onderzoek wees uit dat niet alleen door de jongen, maar ook door zijn werkgever gebruik werd gemaakt van meerdere bestuurderskaarten. Een chauffeur mag alleen rijden op zijn eigen bestuurderskaart zodat de tachograaf kan vast leggen of een chauffeur zich houdt aan de opgelegde rusttijden. Door de bestuurderskaarten van andere personen te gebruiken kan een chauffeur deze rusttijden omzeilen.

Omdat van de eigenaar van het transportbedrijf niet kon worden vast gesteld of hij zijn verplichte rust had genomen is hem per direct een rijverbod van 45 uur opgelegd. Ook krijgt hij proces-verbaal voor het laten rijden van een persoon zonder rijbewijs. De jongen kreeg proces-verbaal voor het bellen tijdens het rijden en het rijden zonder rijbewijs.