Bromfietsers in Schiedam ook van het fietspad af

Nieuws Kort nieuws Bromfietsers in Schiedam ook van het fietspad af
thumbnail

Schiedam - Vanaf 1 april 2018 (geen 1 april grap) rijden bromfietsers in bijna heel Schiedam op de rijbaan en niet meer op het fietspad. Deze maatregel is erop gericht de verkeersveiligheid voor zowel bromfietsers als fietsers te verbeteren.

Bromfietsers wordt met verkeersborden aangegeven waar zij de rijbaan op en af moeten rijden. Binnen de bebouwde kom mogen bromfietsen op de hoofdrijbaan 45 km/u rijden. Ze kunnen daardoor de snelheid van het autoverkeer goed volgen. Bromfietsers zijn in vergelijking met fietsers beter beschermd, omdat ze een helm dragen. In Rotterdam is deze maatregel al langer van kracht. Daar heeft die geleid tot veel minder ongevallen met bromfietsers.

Op basis van de geregistreerde ongevallen van de laatste vier jaar is gebleken dat de totale hoeveelheid ongevallen de laatste vier jaar daalt. Het aantal ongevallen met bromfietsers stijgt echter juist. Bij bijna een kwart van de 573 geregistreerde ongevallen met verkeersslachtoffers zijn bromfietsers betrokken. De ongelukken gebeuren vaak op locaties waar bromfietsers nu nog op het fietspad rijden en op kruisingen in aanraking komen met afslaand (auto)verkeer, zoals op de Burgemeester van Haarenlaan, de Vlaardingerdijk, de Piersonstraat en de kruising Schiedamseweg/Nieuwe Damlaan.

Naast het verbeteren van de verkeersveiligheid zorgt deze maatregel er ook voor dat het Schiedamse netwerk voor bromfietsers beter aansluit op het Rotterdamse netwerk. De verkeerssituatie voor bromfietsers wordt er duidelijker en overzichtelijker van. Op de Vlaardingerdijk tussen de Burgemeester Knappertlaan en de gemeentegrens met Vlaardingen blijven bromfietsers wel op het fietspad rijden in verband met de hoge verkeersintensiteit in combinatie met het vele vrachtverkeer.

De maatregel wordt ingevoerd in overleg met de politie en de Fietsersbond.