Schade oud en nieuw bijna verdrievoudigd

Nieuws Kort nieuws Schade oud en nieuw bijna verdrievoudigd
thumbnail

Schiedam - Nu de balans is opgemaakt blijkt de schade in Schiedam tijdens de jaarwisseling bijna verdrievoudigd. De toename wordt vooral veroorzaakt door brandende afvalbakken en containers.

De brandweer kreeg dit jaar in totaal 46 meldingen in Schiedam. Twee keer moest worden uitgerukt voor een gebouwbrand, tien keer voor een containerbrand, vier maal voor speeltoestellen en liefst dertig keer voor kleine buitenbrandjes. In het laatste geval moet gedacht worden aan vuurtonnen, kerstbomen, pallets en afval. Vooral de branden in afvalbakken en containers zorgen voor een grote schadepost. Bedroeg het schadebedrag vorig jaar nog 22.820 euro, dit keer komt dat uit op 60.734 euro, bijna een verdrievoudiging. Alleen de containerbrandjes kosten de gemeente Schiedam al 19.048 euro, dat was bij de overgang van oud naar nieuw in 2017 nog 0.

Hoewel de jaarwisseling over het algemeen zonder grote incidenten is verlopen, blijft het onacceptabel dat er vuurwerk is gegooid naar burgers, brandweer, politie en andere hulpverleners, aldus burgemeester Cor Lamers in een brief aan de gemeenteraad. Het is niet te tolereren dat hulpverleners die zich inzetten voor ons aller veiligheid daarin gehinderd of zelfs bedreigd worden. Ook het aanbrengen van vernielingen aan straatmeubilair en speelplaatsen door brandstichting is onacceptabel.

In Schiedam zijn uiteindelijk zeven aanhoudingen verricht, nog eens zeven personen hebben een proces-verbaal ontvangen voor het voortijdig afsteken van vuurwerk.