750 euro beloning voor melden vuurwapen

Nieuws Kort nieuws 750 euro beloning voor melden vuurwapen
thumbnail

Rotterdam - Als reactie op de vele schietpartijen in de openbare ruimte en om te voorkomen dat er slachtoffers vallen, heeft de hoofdofficier van justitie een beloning uitgeloofd van 750 euro voor tips die leiden tot het vinden van vuurwapens.

Dit jaar zijn er in de regio Rotterdam al 72 schietincidenten geweest. Deze incidenten hebben veel impact op slachtoffers, nabestaanden en getuigen.

Om het vuurwapengeweld terug te dringen in de regio hebben de hoofdofficier van justitie, de burgemeester en de eenheidschef van politie (de driehoek) vandaag, naast de bestaande middelen, onorthodoxe maatregelen aangekondigd.

Wie weet heeft van het bezit van een vuurwapen kan hierover vertrouwelijk tippen bij het Team Criminele Inlichtingen (TCI) van de politie. Door informatie te delen bij het speciale team, dat getraind is in het vertrouwelijk inwinnen van informatie en het afschermen van informanten, worden tipgevers met maximaal 750 euro beloond, afhankelijk van het soort wapen dat aangetroffen wordt.

De beloningsregeling is een bestaande mogelijkheid die nog niet veel bekendheid heeft. Daar moet verandering in komen vindt de driehoek en dus voeren politie, OM en gemeente vanaf 1 oktober campagne om dit meer onder de aandacht te brengen. Vorig jaar zijn door TCI-tips 4 automatische vuurwapens, 34 (hand) vuurwapens, 23 (nep) vuurwapens en 5 tasers in beslag genomen. Daarnaast is 39 keer waardevolle informatie doorgespeeld aan grote onderzoeksteams.