Brandweer neemt nieuwe kazerne in gebruik

Lokaal Schiedam Brandweer neemt nieuwe kazerne in gebruik
thumbnail

Schiedam - De brandweer heeft sinds kort een nieuwe kazerne in Schiedam; aan Plein 1940-1945 in Schiedam staat een gloednieuw pand als vervanging van de voormalige brandweerkazernes Schiedam en Rotterdam-West.

De oude locaties waarvandaan de brandweer uitrukt (Rotterdam, Laanslootseweg en Schiedam, Breedstraat) zijn op deze locatie samengevoegd. Aan het einde van 2013 waren de vrijwilligers al verhuisd naar de kazerne aan de 'S-Gravelandseweg / Plein 1940-1945, en op 4 januari 2014 volgden ook beroepsploegen van de 2 kazernes.

In de kazerne staan 2 blusvoertuigen (tankautospuiten), één voor de beroepsploeg en één voor de vrijwilligers, een hoogwerker, een duikwagen en een haakarmwagen met daarop een dompelpomp unit (sterke pomp en 1km aan brandslangen om water over grote afstand te kunnen vervoeren). Vanuit deze kazerne wordt gereden op meldingen in heel Schiedam en Rotterdam-West.

Niet alleen de kazerne is nieuw; alle brandweermensen krijgen ook nieuwe pakken. De vorige zwarte bluspakken worden vervangen door beter beschermende gele pakken. De nieuwe pakken worden momenteel verspreidt over alle kazerne in de regio Rotterdam-Rijnmond. Ook komen er binnenkort nieuwe tankautospuiten voor de hele regio. De nieuwe wagens zijn groter en hebben beter materiaal aan boord. Wanneer de nieuwe voertuigen in gebruik worden genomen is nog niet bekend.

De kazerne ligt aan een groot plein met aan alle kanten doorgaande wegen. Ook zijn de opritten van de snelweg A20 vlakbij. De brandweer kan vanuit deze locatie veel sneller in diverse richtingen uitrukken. Om er voor te zorgen dat het uitrukken op een veilige manier gebeurt zijn er een aantal hulpmiddelen geplaatst. Onder andere rode stoplichten ter hoogte van de uitrit van de kazerne, om het aankomende verkeer te waarschuwen dat er een brandweerwagen met spoed aankomt die wil oversteken. Maar in de kazerne hangen ook meerdere knoppen om de nabijgelegen verkeerslichten op zowel Plein 1940-1945 en bij de opritten van de A20 te bedienen. Met een druk op die knop, afhankelijk van welke richtingen de brandweer op dat moment op moet, gaan alle verkeerslichten op het kruispunt op rood, behalve aan de kant waar de brandweerwagen vandaan komt. Op die manier kan de brandweer in geval van spoed altijd met groen het kruispunt op rijden, en is de rij met wachtende auto's ook doorgereden, zodat men vrij baan heeft.

In de kazerne vinden de komende weken nog de afrondende werkzaamheden plaats en worden de laatste klusjes afgemaakt. De officiële opening van de brandweerkazerne zal plaatsvinden in april, als echt alles helemaal af is.