Viaduct bijna een meter opgekrikt

Lokaal Schiedam Viaduct bijna een meter opgekrikt
thumbnail

Schiedam - Op 4 meter boven de Hargalaan in Schiedam heeft aannemerscombinatie A4all het wegdek van een viaduct aan het Kethelplein bijna 1 meter opgekrikt met vijzels.

Dit zodat zij in opdracht van Rijkswaterstaat reparatie- en vervangingswerkzaamheden aan het wegdek kan uitvoeren, die nodig zijn om straks de definitieve aansluiting van de nieuwe A4 Delft-Schiedam met de A20 te maken. Met behulp van vier vijzels op elk tussensteunpunt -een vijzel is een soort hydraulische krik- en zes vijzels op elk landhoofd is het wegdek van het viaduct over een lengte van 60 meter en een breedte van 20 meter, 90 centimeter opgetild. Het totale gewicht van het wegdek is ruim 1500 ton. Voor het opvijzelen van het wegdek is vanzelfsprekend veel kracht nodig. De ingezette vijzels kunnen, afhankelijk van het type, een kracht opnemen tot ruim 240 ton. Dit is vergelijkbaar met 240 personenauto's.

Het wegdek blijft 9 weken in deze positie 'hangen'. In deze periode repareert A4all het beton en vervangt zij de huidige 184 blokken van de steunpunten waar het wegdek normaliter op rust, door nieuwe. Na het afronden van deze werkzaamheden wordt het dek van het viaduct 'afgevijzeld' en komt deze op zijn nieuwe plek 50 millimeter hoger te liggen dan oorspronkelijk. Het verkeer op de Hargalaan, dat onder het wegdek door gaat, ondervindt door de gebruikte methode minimale hinder van de reparatie- en vervangingswerkzaamheden. Over een aantal weken zal ook het viaduct wat zo'n 80 meter verderop ligt het zelfde staan te gebeuren.