Donderdag onderzoek naar gevelproblemen

Lokaal Schiedam Donderdag onderzoek naar gevelproblemen
thumbnail

Schiedam - Bewoners van de Parkweg zijn vanavond door de burgemeester geinformeerd over het onderzoek naar de toedracht van het losgekomen metselwerk.

In de nacht van zaterdag op zondag bleek dat een deel van het metselwerk loszat. Nader onderzoek is nodig om de oorzaken van de toedracht met zekerheid vast te kunnen stellen.

Burgemeester Leemhuis-Stout: 'Het is van uiterst belang dat we de oorzaken eenduidig en ondubbelzinnig kunnen vaststellen. Bewoners en eigenaren hebben deze informatie nodig voor het vervolg, de herstelwerkzaamheden en de aansprakelijkheidsprocedure. De gewenste snelheid van het onderzoek mag niet ten koste gaan van de noodzakelijke zorgvuldigheid. Maar we sturen vanzelfsprekend op een spoedige eindconclusie'.

Er zijn twee mogelijke schadeoorzaken benoemd die door middel van een nadere gevelinspectie worden onderzocht. De stalen geveldragers zouden niet correct bevestigd zijn aan de tweede verdiepingsvloer. Er zijn mogelijk onvoldoende spouwankers gebruikt tussen het buitenblad en het binnenblad.

De gemeente Schiedam laat een second opinion uitvoeren door bureau Hageman. Aansluitend volgt een gevelinspectie aan de woningen met de bedoeling om de oorzaak of oorzaken definitief vast te kunnen stellen. De gevelinspectie wordt donderdag 26 juli uitgevoerd door de gemeente Schiedam en door Hageman. Dit moet leiden tot twee onafhankelijk van elkaar getrokken conclusies over de toedracht. De inspectie vindt plaats met medewerking van de eigenaren en Heijmans.

De eigenaren van de omliggende woningen in Schiehart zijn vanmiddag per brief geinformeerd. Uit voorzorg heeft de gemeente een dossieronderzoek uitgevoerd. Er is geen aanleiding om te vermoeden dat er constructieve problemen zijn aan de omliggende woningen. De gemeente stelt de omwonenden wel in de gelegenheid om bij twijfel contact op te nemen met de inspecteur bouwtoezicht.