Burgeralarm reanimatie voor gevallen fietser

Nieuws Schiedam Burgeralarm reanimatie voor gevallen fietser
thumbnail

Schiedam - Zaterdagmiddag is om onbekend gebleven reden een fietser van zijn fiets gevallen en op de straat terecht gekomen. Omstanders zagen de man liggen en belden gelijk met 112. Op basis van de eerste informatie werd ervan uitgegaan dat de man gereanimeerd zou moeten worden. Hierop is direct groot alarm geslagen.

Naast ambulance, politie en brandweer is ook een Burgeralarm verstuurd. Hierbij worden omwonenden -die kunnen reanimeren- gealarmeerd en opgeroepen ter plaatse te komen. Al vrij snel werd duidelijk dat de fietser bij kennis was. Hij is per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd.

Sinds enige jaren bestaat het initiatief HartslagNu, het reanimatie oproepsysteem van Nederland. Dit netwerk wordt ingezet indien er sprake is van een mogelijke reanimatie. Burgerhulpverleners die zich hebben aangemeld ontvangen een bericht indien er sprake is van een noodsituatie. De overlevingskansen voor een patiënt zijn namelijk het grootst indien iemand binnen 6 minuten start met de reanimatie. Ook de fotograaf van dit artikel is gecertificeerd om te reanimeren en een AED te bedienen en werd opgeroepen voor de hulpverlening. Ter plaatse bleek echter dat aanvullende hulp niet meer nodig bleek.