Grote integrale verkeerscontrole

Nieuws Vlaardingen Grote integrale verkeerscontrole
thumbnail

Vlaardingen - Woensdag 15 mei hield de politie in samenwerking met de Douane, Belastingdienst, Voedsel en Warenautoriteit en R.D.W., een integrale verkeerscontrole langs de A20.

De controle was gericht op de verkeersveiligheid van personenvoertuigen maar ook de veiligheid van het vrachtvervoer tussen Rotterdam en Hoek van Holland.

Bij de controle werd o.a. gebruik gemaakt van automatische kentekenplaatherkenning (ANPR). Dit zijn camera's in of aan een politievoertuig (in dit geval in de grill) die alle kentekens scannen van voertuigen die voorbijkomen, en razendsnel door een database halen, en zo kunnen zien of er iets mis is met het voertuig of de eigenaar. Mocht er een zogenaamde "hit" zijn (als het systeem aangeeft dat er iets mis is met het voertuig of de eigenaar) werd een van de zes beschikbare motorrijders achter de auto aan gestuurd om hem te begeleiden naar de controleplek.

De apparatuur stond ingesteld op het scannen van voertuigen van personen met antecedenten op het gebied van (woning)overvallen, woninginbraken, openstaande boetes en gesignaleerden. Maar ook signaleringen uit de bestanden van de Belastingdienst werden eruit gehaald. Daarnaast werden preventief personen gecontroleerd en uit de anonimiteit gehaald.

De partijen controleerden onder meer op openstaande boetes en schulden, gestolen voertuigen, transport, het veilig vervoeren middels aanhangers en het gebruik van alcohol in het verkeer.

De resultaten van de actie op een rijtje:
- 27 bekeuringen, waarvan 12 voor het niet (kunnen) tonen van een rijbewijs
- 15 bekeuringen voor diverse zaken, waaronder gebreken aan de voertuigen
- 2x defecte losbreekreminrichting
- 1x niet voeren juiste kentekenplaat
- 1x ongeldig rijbewijs (Direct 97,- euro voldaan vanwege niet wonend in Nederland)
- 1x 18% overbelading (Direct 137,- euro voldaan vanwege niet wonend in Nederland)
- 1x gesignaleerd persoon aangetroffen, direct 90,- euro betaald
- 110 blaastesten afgenomen, geen overschrijding van de alcohol limiet
- 10 brandstoftesten afgenomen door de Douane, geen overtredingen
- De Belastingdienst heeft 3 voertuigen in beslag genomen en 865,- euro geïnd.