Grootscheepse controle op bedrijventerrein

Nieuws Schiedam / Rotterdam Grootscheepse controle op bedrijventerrein
thumbnail

Schiedam / Rotterdam - Vrijdagmiddag en -avond is er een grootschalige controle gehouden op het bedrijventerrein bij de Radiostraat, op de grens met Schiedam en Rotterdam. Met de controle wil de politie meer inzicht krijgen in de bedrijfsactiviteiten van de diverse loodsen. Bij de actie waren zo'n 80 handhavers betrokken.

"Wat speelt zich er nu toch allemaal af in die pandjes", vroeg wijkagent Jurre zich enige tijd geleden af. Hij is sinds vorig jaar wijkagent en kon maar moeilijk grip krijgen op de verscheidenheid aan activiteiten in het gebied. In het gebied is onderverhuur toegestaan. Hierdoor is het vrij lastig om inzichtelijk te krijgen welke bedrijven er zich hebben gevestigd. Het bedrijventerrein werd daarom vandaag hermetisch afgesloten.

Van alle in- en uitgaande voertuigen werd de lading gecontroleerd en bestuurders moesten zich identificeren. Geregeld werd een speurhond ingezet om de lading te inspecteren op de aanwezigheid van verdovende middelen.
Naast de transportactiviteiten werden ook de vele loodsen stuk voor stuk aan een nadere inspectie onderworpen. Daarbij is gekeken naar de bedrijfsactiviteiten, de aanwezigen en in samenwerking met Stedin werd met een kritische blik gekeken naar de elektrische installatie. De actie werd vanuit de lucht ondersteund met behulp van de politiehelikopter en een drone.

Naast het verkrijgen van inzicht in de diverse bedrijfsactiviteiten wil de politie ook een duidelijk signaal afgeven, waardoor eventuele criminele activiteiten ontmoedigd worden.

Daags na de controle heeft de politie enkele resultaten van de controle gedeeld:
- In één van de bedrijfspanden op de Radiostraat werd hard gewerkt, tot de inspecteurs van de verschillende instanties binnen stapten. Toen schoten de medewerkers alle kanten op. De verstopte medewerkers werden weer bij elkaar gehaald en gecontroleerd. Eén van deze personen bleek onrechtmatig in Nederland te verblijven. Ook gaf een speurhond van de Douane meerdere signalen bij een kussen, waarin een groot geldbedrag was verstopt.
- De Nederlandse Arbeidsinspectie heeft bij een bedrijf de werkzaamheden laten stil leggen toen uit een controle van de gebruikte machines bleek dat er sprake was van een onveilige werksituatie.
- Op de Radiostraat stond een bestelbus geparkeerd die gestolen bleek te zijn.
- Op de Gustoweg was bij een garage sprake van verdachte arbeidsomstandigheden; er werkte een man die niet gerechtigd was om in Nederland te werken en er waren aanwijzingen dat de werkplek ook als woonplaats van werknemers werd gebruikt.