Waarschuwingsborden geplaatst in de U-bocht

Nieuws Schiedam/Vlaardingen Waarschuwingsborden geplaatst in de U-bocht
thumbnail

Schiedam/Vlaardingen - Dit zijn ze dan, de waarschuwingsborden die de situatie in de U-bocht van de A20 bij Schiedam/Vlaardingen een stukje veiliger gaan maken. Verkeersbord J04, waarschuwing voor S-bochten, met daaronder het blauwe verkeersbord A04 voorzien van een adviessnelheid 80km/h. Strategisch geplaatst voor de bocht, tussen de af- en oprit van Schiedam-Noord.

Vanaf vandaag wordt u ook op de linkerrijstrook tweemaal gewaarschuwd voor het naderen van de bocht richting de A4 en de Beneluxtunnel op het traject 24.0 li U t/m 23.0 li U. Volgens Rijkswaterstaat dé manier om het aantal ongevallen drastisch te verminderen. Opmerkelijk is dat het verkeer wat vanaf de toerit Schiedam-Noord de snelweg oprijdt, geen enkele waarschuwing voorgeschoteld krijgt. De borden staan vóór de toerit.

Beruchte bocht in top 5

De bewuste bocht staat tegenwoordig in de top-5 van bergingsbedrijf Barendregt, als het gaat om het aantal incidenten op één specifiek deel van de snelweg. Het aantal getelde ongevallen vanaf 1 januari 2024 loopt richting de twintig. Flashphoto NL heeft Rijkswaterstaat daarom een aantal vragen gesteld over de kwaliteit van het wegdek. Wie met regelmaat gebruik maakt van de bocht is het opgevallen dat er een kleurverschil waarneembaar is tussen de linker- en rechter rijstrook. Dit kan verklaard worden doordat de rechterrijstrook enige tijd geleden is voorzien van een nieuwe laag asfalt. Dit is niet gebeurd met de linkerrijstrook.
Er zijn geen cijfers bekend van ongevallen waarbij de automobilist gebruik maakte van de linkerrijstrook. Het is wel vast komen te staan dat er tenminste een aantal eenzijdige ongelukken ontstaan zijn nadat de bestuurder op de linkerrijstrook ineens geen controle meer had over zijn auto, met als gevolg een ongewilde ontmoeting met de vangrail.
Rijkswaterstaat bevestigt dat de linkerrijstrook niet voorzien is van een nieuwe laag asfalt. "Deze rijstrook vertoonde minimale schade waardoor het niet nodig was om deze opnieuw te asfalteren", aldus de woordvoerder.

Nattigheid

Maar waarom zijn er nou toch zoveel ongevallen op dat kleine stukje snelweg van 1 km lang. Er zijn veel meer baanvakken te vinden waarbij alleen het asfalt van één rijstrook is vervangen. Mogelijk speelt de A4 hier een rol in. De bocht loopt onder de A4 vanuit Den Haag door. Kan het zijn dat regenwater van de A4 op het wegdek van de onderliggende bocht op de A20 terecht komt, waardoor extra gladheid ontstaat? Wie langs de Hargalaan rijdt, is het vast opgevallen dat het fietspad altijd nat is door water, afkomstig van de bovengelegen snelweg. Kan een vergelijkbare situatie zich ook voordoen in de bocht?

Rijkswaterstaat

Deze theorie is voorgelegd aan Rijkswaterstaat. In een reactie laat de woordvoerder weten dat deze theorie nog niet eerder is onderzocht en nader bekeken zal worden.
Tot die tijd moeten we het doen met de nieuwe verkeersborden. Het positieve nieuws is wel dat het wegdek in de horrorbocht vandaag weer zeer nat was als gevolg van neerslag, maar er hebben zich geen incidenten voorgedaan. Zou het dan toch...?