Veel overlast door hevige regenval

Nieuws Regio Rotterdam Veel overlast door hevige regenval
thumbnail

Regio Rotterdam - In de regio Rotterdam zijn de hulpdiensten al de gehele dag druk bezig met tientallen meldingen van wateroverlast na de hevige regenval van vandaag.

De brandweer rijdt al de hele dag van melding naar melding met een groot aantal (extra) voertuigen. Uit de hele regio komt assistentie. De assistentie was voornamelijk nodig op Goeree-Overflakkee, waar in bijna elk dorp diverse straten onder water kwamen te staan. Ook de politie stuurde assistentie naar Goeree-Overflakkee; meerdere agenten uit Rotterdam-Centrum deden vandaag dienst in 1 van de dorpen op het eiland.

Vanwege de drukte en de vele meldingen werd voor de hele regio GRIP 2 afgegeven. Rond 16:30 uur had de brandweer in de regio Rotterdam-Rijnmond al meer dan 150 meldingen gehad omtrent het slechte weer.

In Stellendam spoelde zelfs een stuk van een dijk weg door de hevige regenval. Een naastgelegen weg was lang geblokkeerd. (Foto 1 t/m 4) Iets verderop stond een straat en een café onder water. De brandweer is daar uren bezig geweest om al het water weer weg te pompen. (Foto 5 en 6)

In Rockanje liep een parkeergarage en de kelder van het verzorgingstehuis aan de Briggemandreef onder water omdat de het waterpeil in de naastgelegen sloot ruim 30 cm was gestegen. Hierdoor kwam het waterniveau op gelijke hoogte met de muur van de parkeergarage en liep het water hier dus naar binnen. De parkeergarage staat in directe verbinding met de kelder van het verzorgingstehuis. Men probeerde hier het water ook weg te houden, met name uit de liften. (Foto 12 t/m 21).

Een groot probleem ontstond bij winkelcentrum Struytse Hoeck in Hellevoetsluis; diverse winkels en straten kwam daar compleet blank te staan. De brandweer is daar ter plaatse gekomen met meerdere tankautospuiten en 3 dompelpompen uit Heenvliet, Schiedam en Ridderkerk, om al het water weg te kunnen pompen. Een dompelpomp is een grote pomp met ruim 1km aan slangen bij zich om water over grote afstand te kunnen verplaatsen. In geval van een grote brand waarbij dichtbij geen watervoorziening is worden deze pompen ingezet, maar het kan ook andersom om het water juist ver weg te verplaatsen. Er werd opgeschaald naar het sein "Grote Hulpverlening". (Foto 22 t/m 29)

Vanwege het slechte weer stelde Rijkswaterstaat een snelheidslimiet in op de snelwegen in de regio Rotterdam. De maximum snelheid ging uit voorzorg omlaag naar maximaal 70 km/u. (Foto 30)

Op de Sportlaan in Schiedam waaide een boom over de weg. De brandweer zaagde de boom in stukken om de stukken aan de kant te schuiven (Foto 31 t/m33)

Op Twitter en in onze mailbox verschenen ook diverse foto's van de wateroverlast. We hebben enkele foto's hier bij het artikel geplaatst:
- Foto 34 en 35: Overlast op de A20 bij het Kethelplein. Foto: @WIS_Martin
- Foto 36: Speeltuin Dr Wibautplein Schiedam wordt vijver. Foto: Melissa
- Foto 37: Parkeerplaatsen onder water in Ouddorp. Foto: Jorian
- Foto 38: Schuurtjes van woningen lastig bereikbaar door het water in Maassluis Foto: Rachel
- Foto 39: Water op het veld van Sparta De wedstrijd werd afgelast. Foto: @Femme_Lot
- Foto 40: Een gratis zwembad in je tuin. Foto: Wendy
- Foto 41: Deze fietser in Stellendam gaat er gewoon op uit. Foto: @KokkieMichel
- Foto 42: De buurman gaat met zijn boot door de straat. Foto: @Mitchel0907