Schade en overlast door storm

Nieuws Regio Rotterdam Schade en overlast door storm
thumbnail

Regio Rotterdam - De storm van 28 oktober 2013 heeft in het hele land voor veel schade en problemen gezorgd. Overal vielen bomen om, raakten dakpannen los en vlogen losse spullen overal heen.Op het spoor ontstonden ook grote problemen. Voornamelijk door omvallende bomen zijn in het hele land treinen uitgevallen. Rond Amsterdam rijdt helemaal geen trein meer. Op meer plaatsen gaat het vervoer met de trein erg moeizaam.

Het KNMI waarschuwde gister al voor zware tot zeer zware windstoten. Gisteren werd daarom ook Code Geel uitgegeven, een waarschuwing voor gevaarlijk weer. Later werd dit "opgeschaald" naar Code Oranje (extreem weer). Maandagochtend werd de hoogste alarmfase bereikt, Code Rood; een weeralarm. De waarschuwingen bleken niet voor niks; volgens Weerplaza was de storm van vandaag de zwaarste sinds 37 jaar.

In deze regio, Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond, rukte de brandweer ruim 200x uit voor meldingen van stormschades. In het hele land is er voor miljoenen schade aangericht.

Reeks 1: Sprinterplaats Vlaardingen
Aan de Sprinterplaats in Vlaardingen viel een boom om en kwam tot stilstand tegen een woning en een balkon. De brandweer heeft de boom verwijderd.

Reeks 2: Van Hogendorplaan Vlaardingen
Een metalen plaat liet daar door de harde wind los van een flat en waaide dwars door een ruit van de flat ertegenover. Er raakte niemand gewond.

Reeks 3: Bonnweg Vlaardingen
Een boom komt daar op twee auto's terecht. Een van de auto's heeft een klein deukje in het dak, de andere auto heeft iets meer schade opgelopen. Er zat niemand in de auto's toen de boom omviel.

Reeks 4: Fultonstraat Vlaardingen
Bij een autosloopbedrijf raakte een stuk van de gevel los en bleef daar gevaarlijk hangen. De brandweer kwam met de hoogwerker ter plaatse om de loshangende delen weg te halen.

Reeks 5: Van der Duyn van Maasdamstraat Schiedam
Een grote boom valt dwars over de weg. Omdat het geen gevaar meer oplevert vertrekt de brandweer al weer snel. De gemeente stuurde al snel een ploeg ter plaatse om de boom in stukken te zagen.

Reeks 6: Van Berckenrodestraat Schiedam
Diverse losliggende spullen van een dak vlogen alle kanten op. De brandweer heeft alles weer van de straat geraapt en alles op het dak vastgezet.

Reeks 7: Spartastraat Rotterdam
Door de harde wind valt een boom om, precies op een lantaarnpaal. Zowel paal als boom komen op de grond terecht en missen op enkele centimeters na twee geparkeerde auto's. Geen gewonden en geen schade.

Reeks 8: Mozartlaan Schiedam
Over de rijbaan komt een omgewaaide boom te liggen. Er worden geen auto's geraakt. De gemeente heeft de boel opgeruimd.

Reeks 9: Tjalk Schiedam
Een grote tak van de boom breekt deels af en blijft boven de weg hangen. Vanwege het gevaar wil de brandweer de tak naar beneden halen, maar de enigste hoogwerker van de brandweer in het gebied is nog druk bezig met meerdere andere meldingen in Schiedam en Vlaardingen. Daarom wordt op een andere manier geprobeerd de tak op de grond te krijgen.

Reeks 10: Frieslandlaan Vlaardingen
Enkele dakpannen van een pand vallen op straat en bovenop een geparkeerde auto. Er is geen persoonlijk letsel, maar de schade is wel groot.

Reeks 11: Hazelaardreef Vlaardingen
Een plaat die bovenop een dakkapel ligt raakt los en klapt over het dak heen de andere kant op. Omdat de boel niet meer zo goed vastzit komt de brandweer ter plaatse om de hele plaat los te halen en naar beneden te brengen.

Reeks 12: Brugmanstraat Schiedam
Een paar platen op het dak dreigen naar beneden te vallen. Voordat dit kan gebeuren komt de brandweer ter plaatse om de platen alvast op een veilige manier naar beneden te transporteren.

Reeks 13: Prins Hendrikkade Rotterdam
Een grote zware boom valt bovenop 6 auto's. De schade is enorm. De brandweer haalt de boom van de auto's, maar aan de auto's zelf is niks meer te redden. (Foto 1: Twitter @M_Sepers)