Grote rampenoefening in Vlaardingen

Nieuws Vlaardingen Grote rampenoefening in Vlaardingen
thumbnail

Vlaardingen - Woensdagmiddag heeft er op het terrein van de Unilever aan de Deltaweg in Vlaardingen een grote crisisoefening plaatsgevonden.

De oefening onder de naam "Samen Sterker" was in samenwerking met Defensie, brandweer, politie, ambulancedienst en de DCMR. Het incident werd fictief opgeschaald naar GRIP 4. Het doel van de oefening was om de diverse hulpdiensten beter samen te laten werken, mocht dit in de toekomst nodig zijn.

Het scenario was dat er een goederentrein was ontspoord en dat er diverse tanks met de gevaarlijke stof Styreen in brand waren gevlogen en dat deze ook waren gaan lekken. Een groot deel van de oefening was fictief, om het toch zo echt mogelijk te laten verlopen stond er in een naastgelegen hal een groot scherm met het scenario van het ongeval erop geprojecteerd. Dit scherm werd bediend door iemand van brandweer die elk mogelijk scenario kan projecteren. In het scenario waren er ook een vijftigtal slachtoffers, deze werden gespeeld door mensen van Defensie die waren blootgesteld aan de chemische stof Styreen en moesten hiervoor behandeld worden in een zogeheten "wasstraat". Voordat de slachtoffers werden behandeld moesten ze eerst langs de triage waarna ze één voor één in de tenten werden uitgekleed, gewassen en een setje nieuwe kleding kregen.

Omdat er een vijftigtal slachtoffers waren kon niet iedereen gelijk geholpen worden, dit zorgde voor de nodige onrust bij de gewonden die zich ook agressief begonnen te gedragen naar de hulpverlening. Ook de voertuigen moesten worden gewassen omdat deze mogelijk ook met de gevaarlijke stof in aanraking waren gekomen. In de omgeving liepen er ook meerdere meetploegen van Defensie om te meten tot waar de gevaarlijke stof was verspreid. De oefening is naar behoren verlopen en zal later deze week nog worden geëvalueerd op mogelijke verbeterpunten.