Speciaal vuurwerkteam voor jaarwisseling

Nieuws Schiedam Speciaal vuurwerkteam voor jaarwisseling
thumbnail

Schiedam - Schiedam stelt een speciaal vuurwerkteam in voor de jaarwisseling. Dit om de jaarwisseling goed te laten verlopen

"Oliebollen, champagne en vuurwerk; dat zijn zaken waaraan iedereen denkt bij oud en nieuw. Een vrolijk eind van 2011 en een goed begin van 2012. Natuurlijk gaat iedereen er vanuit dat oud en nieuw zonder al te veel problemen verloopt. Mocht er toch iets gebeuren, dan gaan we goed voorbereid te werk. Dat moet ook wel, want met zo veel partijen moeten alle acties goed op elkaar worden afgestemd. Alles wordt vastgelegd in een draaiboek, zodat iedereen weet waar hij aan toe is. Een feestelijke jaarwisseling maken we immers samen!" aldus de gemeente Schiedam.

Eén van de grootste ergernissen vlak voor oud en nieuw is het vroegtijdig afsteken van vuurwerk. Vanaf 13 december is er daarom een speciaal vuurwerkteam; een samenwerking tussen politie en Team Toezicht en Handhaving. Zij treden op tegen het vroegtijdig afsteken van vuurwerk en houden controles op middelbare scholen.

Zelf vuurwerkmeldingen doorgeven kan ook, via 0900-8844. Deze meldingen worden met prioriteit behandeld door het vuurwerkteam.

Ook medewerkers van Watch-Out en de straatcoaches zijn van 26 tot en met 31 december dagelijks op straat om extra toezicht te houden en met jongeren in gesprek te gaan. Steken minderjarigen toch te vroeg vuurwerk af, dan mogen zij direct na de jaarwisseling meehelpen de stad schoon te maken. Op 2 januari 2012 moeten zij zich melden bij Irado om de straten te schonen.

Helaas worden er rond de jaarwisseling ook nog altijd vernielingen gepleegd. In de voorgaande jaren heeft de gemeente preventieve maatregelen genomen om vernielingen rond de jaarwisseling te voorkomen. Dit leidde tot een aanmerkelijke reductie van het aantal vernielingen aan gemeentelijke eigendommen. Dit jaar worden 600 vuilnisbakken en 150 ondergrondse containers afgesloten.

Daarnaast wordt er extra aandacht besteed aan (de bij de politie bekende) personen die voorgaande jaren betrokken waren bij verstoringen van de openbare orde of anderszins voor overlast hebben gezorgd. Zij ontvangen een waarschuwingsbrief van de burgemeester en krijgen bezoek van de buurtagent.

Op 1 en 2 januari maakt Irado de stad schoon. Op nieuwjaarsdag beginnen zij met opruimen op de meest vervuilde plaatsen.