Onrust bij KNVB bekerfinale

Nieuws Rotterdam Onrust bij KNVB bekerfinale
thumbnail

Rotterdam - Voor, tijdens en na de KNVB bekerfinale was het onrustig bij het stadion De Kuip in Rotterdam. Een aantal supporters had zich in Amsterdam ontrokken aan fouillering.

Drie bussen met deze supporters werden in Rotterdam van de weg gehaald, waarna alsnog iedereen werd gefouilleerd. Toch was het een aantal personen gelukt vuurwerk mee te nemen naar binnen, wat tijdens de wedstrijd het veld op gegooid werd. Hierdoor ontstond er schade aan het veld en werd de wedstrijd (twee keer) door de scheidsrechter stilgelegd.

Edwin van der Sar sprak daarna het Ajax vak toe, en maande te stoppen met het gooien van vuurwerk. De rest van de wedstrijd is er geen vuurwerk meer op het veld gegooid dat schade en gevaar veroorzaakte.

PEC Zwolle won de finale uiteindelijk met 5-1. Diverse Ajax supporters waren al voor het laatste fluitsignaal vertrokken. Een groep van zo'n 50 personen wilde na de wedstrijd op eigen gelegenheid vertrekken. Vanwege de verplichte combiregeling mocht dit niet. De groep werd door de ME vastgezet op de Stadionweg. Elk persoon in de groep werd gefotografeerd met zijn of haar ID-kaart voordat ze de klaarstaande RET bus in mochten. Met die bus werden zij naar hun eigen bussen gebracht die teruggingen naar Amsterdam.

In totaal zijn er 30 personen aangehouden. Een deel daarvan waren Ajax en PEC Zwolle supporters. Het foto- en videoteam van de politie was ook actief; zij filmden en fotografeerden alles wat er rondom het stadion gebeurde, om eventueel later personen nog te herkennen.