Zeer Grote Brand in Vlaardingse haven

Nieuws Vlaardingen Zeer Grote Brand in Vlaardingse haven
thumbnail

Vlaardingen - Aan de Koningin Wilhelminahaven in Vlaardingen heeft zondag een Zeer Grote Brand gewoed. Rond 14:00 uur werden de eerste wagens gealarmeerd. Binnen korte tijd werd er opgeschaald naar het sein Zeer Grote Brand en GRIP 1.

De rookwolken waren op grote afstand te zien. Omwonenden kregen het advies ramen en deuren gesloten te houden.

Omdat de brand zich bleef uitbreiden werden uiteindelijk 3 pelotons aan brandweervoertuigen ingezet. Een peloton bestaat onder andere uit 4 extra tankautospuiten. De brandweerwagens kwamen uit de hele regio. De korpsen Vlaardingen, Schiedam, Maassluis, Rotterdam Noord, Rotterdam Oost, Rotterdam Zuid, Berkel en Rodenrijs, Bergschenhoek, Hoogvliet, Barendrecht, Ridderkerk, Brielle, Oostvoorne, Rozenburg en Alblasserdam (regio Zuid Holland Zuid) kwamen ter plaatse. Ook lagen er 4 blusvaartuigen van het havenbedrijf aangemeerd.

Bij het bedrijf waar de brand woedde wordt onder andere gewerkt met (plantaardige) olie. Een groot deel van de kade en de haven werd verontreinigd toen de olie daar terecht kwam. Een speciaal vaartuig kwam ter plaatse om een oliescherm in de haven aan de te leggen. Zo bleef de verontreiniging in een bepaald gebied en kan het daar later makkelijk opgeruimd worden.

Pas om 02:30 uur, na ruim 12 uur blussen, kon het sein brand meester gegeven worden. De brandweer zal nog wel enkele uren bezig zijn met nablussen. Ook blijven de Vulcaanweg en de Konining Wilhelminahaven voorlopig afgesloten voor het verkeer.