Grote politiecontroles in de regio

Nieuws Vlaardingen Grote politiecontroles in de regio
thumbnail

Vlaardingen - Tijdens een grote actie, uitgevoerd door de politie-eenheden Den Haag en Rotterdam, zijn woensdagavond 8 oktober van de ruim 8400 passerende auto's 166 voertuigen gecontroleerd. Vijf personen werden aangehouden.Bij de controle werd gebruik gemaakt van zowel statische als mobiele ANPR. Op Rijksweg A13 (ter hoogte van Delft-Zuid), Rijksweg A20 (ter hoogte van Vlaardingen) en in Wateringen, controleerden diverse afdelingen van de politie en de Belastingdienst voertuigen en inzittenden.

Uit onderzoek is gebleken dat high impact crime delicten, zoals woninginbraken, overvallen en straatroven, vaak gepleegd worden door personen die hiervoor tientallen kilometers afleggen. Onder andere via de snelweg komen deze verdachten op de uiteindelijke pleegplaats terecht. Om woninginbraken te voorkomen en de informatiepositie van de politie en overige opsporingsdiensten te versterken werden voertuigen gecontroleerd die voor dit zogenoemde mobiele banditisme in aanmerking kwamen.

Er zijn vijf aanhoudingen verricht. Eén voor het opgeven van een valse ID, één persoon stond gesignaleerd voor de politie-eenheid Amsterdam ter zake poging doodslag, één werd gezocht door de team Delft voor woninginbraken, één persoon bleek illegaal in Nederland te verblijven en van één persoon moest DNA worden afgenomen. Het afpakteam van de politie in Den Haag is in vier gevallen een onderzoek gestart naar eventueel witwassen. Zo werden in een voertuig meerdere dure horloges aangetroffen.

Er werden twee gestolen voertuigen aangetroffen en twee personen bestuurden een auto terwijl zij een Ontzegging van de Rijbevoegdheid hadden. Twee anderen reden met een ongeldig rijbewijs. Ook werd er proces-verbaal opgemaakt voor het voorhanden hebben van een honkbalknuppel, een geprepareerde tas en het voorhanden hebben van een kleine hoeveelheid softdrugs. Daarbuiten werden er twee messen in beslag genomen.

De Belastingdienst heeft voor enkele honderdduizenden euro's beslag gelegd en liet 34 voertuigen afvoeren. Eén daarvan was nog zo'n 77.000 euro waard. Daarnaast is er ruim 20.000 euro contant geïnd. In verband met openstaande boetes zijn er 5 auto's in beslag genomen en is er bijna 2.000 euro geïnd.

De politie maakt steeds meer gebruik van technische hulpmiddelen om criminaliteit te bestrijden. Eén van de technische middelen is de Automatic Number Plate Recognition (ANPR). Aan de hand van een videocamera met daaraan een gespecialiseerd softwareprogramma worden kentekens gescand en vergeleken met zogenoemde hotlisten. Deze geven aan of er iets "mis" is met het kenteken (gestolen, niet verzekerd etc, criminele antecedenten) Als er een "hit" is, wordt het voertuig staande gehouden en worden zowel de bestuurder als de auto gecontroleerd. Deze ANPR voertuigen kunnen ook rijdend kentekens scannen. Dat betekent dat de bestuurder van het gesignaleerde voertuig direct aan de kant gezet kan worden.