3 verdachten aangehouden voor 12 overvallen

Nieuws Vlaardingen 3 verdachten aangehouden voor 12 overvallen
thumbnail

Vlaardingen - Drie Vlaardingers die eind vorig jaar werden opgepakt, worden door de politie verdacht van zeker twaalf zaken. Een daarvan: een straatroof op de Markt.

Hierbij werd een negentienjarige plaatsgenoot zo zwaar met een enorm mes toegetakeld dat een tijd lang voor zijn leven werd gevreesd. De verdachten, wonend in het centrum en Vlaardingen Holy, zijn 21, 22 en 23 jaar oud. Zij opereerden in wisselende samenstelling.

Tijdens een persconferentie op dinsdag 7 februari gaf de recherche openheid van zaken. Het drietal pleegde vanaf september tot december 2011 een hele serie misdrijven. Van diefstal van jassen, tassen en mobiele telefoons uit kroegen tot aan de eerdergenoemde straatroof op de Markt in Vlaardingen, waarbij het ook weer te doen was om een smartphone.

Het drietal, waarvan de politie na enige aarzeling wel wil aangeven dat het om drie lelieblanke Vlaardingers gaat, worden van meer spraakmakende zaken verdacht. Zo zouden ze op 25 september tot tweemaal toe hebben toegeslagen in de Van Riebeeckstraat waarbij één slachtoffer in elkaar werd geslagen en een ander bedreigd met een mes. In de Frank van Borsselenstraat kreeg een vrouw 30 oktober een mes op de keel, hetzelfde mes waarmee een dag eerder nog de jongen op de Markt levensgevaarlijk werd verwond. Ook de overval op Bierlokaal Antonius op 10 november zou het werk zijn geweest van deze mannen.

De zaak kwam aan het rollen nadat een van hen op 20 november op heterdaad kon worden aangehouden toen hij op de Hoogstraat probeerde een vrouw van haar tas te beroven. De vrouw werd door haar buren ontzet, de politie was snel ter plaatse en kon de man arresteren. De link naar de andere twee was snel gelegd en halverwege december werden ook zij in de kraag gevat.

Het drietal was overigens al eerder met de politie in aanraking geweest. De gestolen telefoontjes werden door hen verpatst om aan geld voor drugs te komen. Inmiddels heeft de politie ook helers gearresteerd. De drie worden ook nog gelinkt aan een beroving op het Heemtuinpad op zaterdag 12 november maar het onderzoek in die zaak is nog niet afgerond.

De politie benadrukt dat burgers een enorm grote rol kunnen spelen in de opsporing van zaken als deze. ,,Achteraf blijkt toch vaak dat mensen wel iets gezien of geweten hebben maar gewoon geen actie ondernemen. Gebruik je telefoon om foto’s te nemen, noteer kentekens en bel 112 als je iets verdachts ziet. Ook als je achteraf denkt informatie te hebben; bel altijd de politie. Dat kan, als je voor je eigen veiligheid vreest, altijd anoniem via 0800-7000.’’

Foto en tekst : Vlaardingen24