Aanpassingen Nieuwlandplein op komst

Nieuws Schiedam Aanpassingen Nieuwlandplein op komst
thumbnail

Schiedam - Er zijn veranderingen voor het Nieuwlandplein in Schiedam op komst. De rotonde, die bekend staat vanwege de vele ongevallen, zal diverse aanpassingen krijgen.

Wethouder Marcel Houtkamp (o.a. verkeer en vervoer) presenteerde donderdagochtend de nieuwe inrichting.

Oversteekplaatsen
Een van de grootste veranderingen is te vinden in de plaats waar de voetgangers en fietser de rotonde zullen oversteken. De fietspaden en zebrapaden zullen verder van de rotonde af komen te liggen. De fietsers en bromfietsers blijven hierdoor niet meer vlak naast de rotonde en in de dode hoek van automobilisten meerijden. Zij zullen iets verder van de rotonde moeten afrijden voordat de oversteek gemaakt kan worden.

Drempels
De huidige gele drempels zullen weer verdwijnen. Deze zorgen nu voor een snelheidsremming. In plaats daarvan komt de hele oversteekplaats en het fietspad op een drempel te liggen. Hierdoor moeten auto's al afremmen voordat het fietspad gepasseerd kan worden.

Twee banen
De rotonde blijft twee rijbanen houden, maar de keuze voor de rijbaan wordt in het nieuwe ontwerp pas gemaakt na de oversteekplaatsen. Op dit moment kies je de rijrichting vóór de oversteekplaatsen en moeten fietser en voetgangers twee rijen auto's passeren. Nu blijft de weg op 1 baan, en pas ná de oversteekplaats kies je de rijrichting.

Twee richtingen
Er is overwogen om de fietsers niet meer in twee richtingen te laten rijden. Hierdoor zou er echter een 4e oversteekplaats bijgemaakt moeten worden aan de kant van het NS station. Omdat dit mogelijk nog meer gevaar op kan leveren vanwege de drukte (verkeersaanbod vanuit Schiedam-Noord) is dit plan uiteindelijk niet doorgevoerd. In de nieuwe inrichting blijven de fietsers van twee kanten komen.

Bromfietsers
Er wordt nog bekeken wat er gedaan moet worden met bromfietsers. Het is nog niet bekend of deze zoals de huidige situatie over het fietspad moeten rijden, of dat deze over de weg tussen de auto's het Nieuwlandplein moeten passeren.

Herinrichting
De start van de herinrichting zal begin 2015 zijn. Na de winter, als de vorst uit de grond is, zal begonnen worden met de herinrichting. Waarschijnlijk is dit in April. Op welke manier de rotonde verbouwd wordt is ook nog niet bekend; daar wordt nog naar gekeken. Tot de opties behoren een totale afsluiting van de rotonde om alles in 1 keer aan te passen, of een afsluiting per kant zodat het verkeer nog gebruik kan maken van 3 andere richtingen.

Kosten
Op dit moment is er alleen nog een plan op de tekentafel. De gemeente moet nog om tafel met de partners om de volledige realisatie te plannen. De definitieve kosten zijn dan ook nog niet bekend, maar worden geschat rond 400.000 euro.