Nederlands reddingsteam USAR naar Nepal

Nieuws Eindhoven Nederlands reddingsteam USAR naar Nepal
thumbnail

Eindhoven - Het Nederlandse reddingsteam, USAR (Urban Search And Rescue team) is zondagmidsag gealarmeerd om naar Nepal te gaan voor hulp na de aardbeving.Wat is USAR?
Het USAR is een reddingsteam en bestaat uit vier reddingsgroepen (SAR group), een staf- en ondersteuningsgroep (Staff and Support group) en een commandogroep (Command Group). De organisatie is multidisciplinair samengesteld en bestaat uit zoek- en reddingspersoneel, verpleegkundigen en artsen, speurhondengeleiders, bouwkundigen, ondersteunend personeel en leidinggevenden. USAR.NL telt bij een inzet zo'n 60 medewerkers. Hiervoor kan geput worden uit een personeelsbestand van ca. 135 medewerkers.

De teamleden van USAR.NL zijn in hun dagelijks werk verbonden aan:

- De Veiligheidsregio's Rotterdam-Rijmond, Haaglanden, Hollands-Midden en Zuid-Holland Zuid(brandweer en ambulancediensten);
- De Nationale Politie;
- Het Ministerie van Defensie;
- Medisch Centrum Haaglanden.

Bij de Verenigde Naties is USAR.NL geaccrediteerd en staat zij te boek als heavy team. In de praktijk betekent dit dat USAR.NL inzetbaar is op zware en complexe reddingsoperaties.

Wat is er gebeurd in Nepal
Nepal is zaterdagochtend getroffen door een zware aardbeving met een kracht van 7,8 op de schaal van Richter. Zondag volgde een naschok met de kracht 6,9 op de schaal van Richter. De autoriteiten maken melding van ruim 2100 doden en meer dan 1700 gewonden op dit moment. Een onbekend aantal mensen ligt nog onder het puin. Complete gebouwen en eeuwenoude tempels zijn ingestort.

De beving heeft ook een lawine veroorzaakt op de Mount Everest. In het basiskamp kwamen zeker 8 mensen om het leven. Ook in Tibet, India en Bangladesh zijn doden gevallen. Het land heeft om internationale hulp gevraagd.

Inzet Nederlands team
Het "heavy Search and Rescue team" USAR is zaterdagmiddag al op stand-by gezet; teamleden pakten hun koffers in en maakten zich gereed om elk moment te kunnen vertrekken naar de oopkomstlocatie bij vliegveld Eindhoven. Van daar uit zal het team naar de vertreklocatie gaan en naar Nepal vertrekken.