Zeer Grote Brand in verzamelgebouw

Nieuws Vlaardingen Zeer Grote Brand in verzamelgebouw
thumbnail

Vlaardingen - Aan de Oosthavenkade in Vlaardingen heeft woensdag een Zeer Grote Brand gewoed. Rond half negen kwam de eerste melding binnen. Overburen hadden de brand gemeld.

Binnen enkele minuten werd er opgeschaald naar Grote Brand, en later zelfs naar Zeer Grote Brand en pelotonsinzet.

Korpsen uit de hele omgeving hebben geassisteerd bij de enorme brand. Er kwamen grote rookwolken vrij bij de brand. De rook bleef urenlang laag in het westen en het centrum van Vlaardingen hangen. Ook zijn de sirenes afgegaan om mensen te waarschuwen binnen te blijven en ramen en deuren te sluiten. De overheid heeft vier maal een NL-alert bericht verstuurd.

Winkels in het centrum en westen van Vlaardingen gingen dicht. Scholen hielden de leerlingen langer vast in het gebouw vanwege de veiligheid. Op sommige andere scholen, net buiten het effectgebied, mochten leerlingen eerder naar huis en werden zij opgehaald.

Ook het treinverkeer tussen Schiedam en Vlaardingen werd stilgelegd. Meerdere wegen in de omgeving werden ook afgesloten. De afrit van de A4 bij Vijfsluizen ging ook dicht vanwege de drukte en om de nog aanrijdende hulpdiensten de ruimte te geveb.

De hulpdiensten schaalden op naar GRIP 3. GRIP is een opschaling op bestuurlijk niveau, om alle betrokken instanties snel bij elkaar te hebben om een plan van aanpak van het incident te maken en die met elkaar af te stemmen.

Er raakte niemand gewond bij de brand. Rond half vijf werd het sein "brand meester" gegeven, zo'n 8 uur na het uitbreken van de brand. Er zal nog enige tijd worden nageblust. De oorzaak van de brand zal onderzocht moeten worden. Voor zover bekend is er geen asbest vrijgekomen.

De omgeving blijft voorlopig afgesloten vanwege instortingsgevaar.