Brandweer gaat vanaf maandag actie voeren

Nieuws Rotterdam Brandweer gaat vanaf maandag actie voeren
thumbnail

Rotterdam - Brandweerlieden gaan vanaf maandag 27 juni actie voeren. De hele zomer rukt de brandweer in verschillende regio's alleen nog uit bij spoedgevallen.

Volgens Bert de Haas van FNV Overheid komt de veiligheid door de acties niet in gevaar. "Branden worden geblust en levens worden gered. Maar katten worden niet meer uit de boom gehaald en het duurt wat langer voordat ondergelopen kelders weer droog zijn.",

Van de 25 veiligheidsregio's doen er nu 8 definitief mee aan de actie, waaronder de regio's Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht. Ook andere regio's bereiden zich voor op acties. Om 10.00 uur verliep het ultimatum dat de bonden aan de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) hadden gesteld. Die willen dat de pensioenleeftijd voor brandweerlieden wordt verhoogd naar 62 jaar.

De Haas: "We hebben een verzoek tot uitstel gekregen. Maar we zijn al een jaar met elkaar in gesprek. De VNG weet precies wat we willen, dus dat uitstel hebben we niet gegeven."

Nu kunnen brandweerlieden vanaf hun 55ste al met pensioen, afhankelijk van het aantal dienstjaren. Burgemeesters willen die leeftijd dus verhogen naar 62 jaar. Maar dat is onverantwoord, vinden brandweermannen en -vrouwen. Zij vinden dat ze recht hebben op een vervroegd pensioen omdat hun werk gevaarlijk en zwaar is.