Zeer grote brand in motorhandel

Nieuws Schiedam Zeer grote brand in motorhandel
thumbnail

Schiedam - Vrijdagmiddag is er een grote brand ontstaan aan de Nieuwpoortweg in Schiedam. In een opslagloods naast een motorhandel brak de brand uit. Dit ging direct gepaard met grote rookwolken.

De brandweerkazerne zit om de hoek en de eerste wagen was dan ook snel ter plaatse. Bij hun aankomst werd er direct opgeschaald naar het sein Grote Brand. In korte tijd stond de hele loods volledig in brand en was deze over de gehele lengte uitslaand. De enorme rookwolken trokken over Schiedam heen en waren op grote afstand te zien.

Vanwege de hoeveelheid rook werd al snel de A20 volledig gesloten. Dit leverde grote drukte op, op de lokale wegen in Schiedam, Rotterdam en Vlaardingen. Ook ontstonden er lange files.

De brand breidde zich ondertussen alleen maar verder uit; er was geen houden aan voor de brandweer. De hulpdiensten schaalden later verder op naar Zeer Grote Brand en GRIP 1. Daarna volgde ook de opschaling naar pelotonsinzet. Hierdoor kwamen er nog eens 4 extra blusvoertuigen ter plaatse. Gedurende de inzet werden nog steeds extra blusvoertuigen en ondersteunende eenheden ingezet. Vanuit de hele regio kwamen voertuigen assisteren bij de brand. Enkele betrokken kazernes waren onder andere Sommelsdijk, Brielle, Zwartewaal, Spijkenisse, Barendrecht, Berkel en Rodenrijs en Maassluis. Ook waren de ploegen uit Schiedam, Vlaardingen en vanuit heel Rotterdam met meerdere wagens ter plaatse.

De brand heeft zich uiteindelijk verspreid over 2 loodsen en de showroom van de motorhandel. Bij de laatstgenoemde werd de brand in de avond nog uitslaand via het dak. Hierna namen de zichtbare vlammen af vanwege de inzet van meerdere ladderwagens, hoogwerkers en waterkanonnen.

Verspreid door Schiedam zijn flinke roetdelen van de brand neergekomen. Op bepaalde plekken zijn flinke brokken naar beneden gevallen. Ondank het feit dat er geen gevaarlijke stoffen zijn vrijgekomen, anders dan die altijd bij een brand vrijkomen, werd toch het advies gegeven om ramen en deuren te sluiten. Men kan nog gedurende lange tijd last hebben van de rook die nog altijd vrijkomt bij de brand.

Rond middernacht was nog altijd het sein "brand meester" niet gegeven. Het blussen zal nog de gehele nacht in beslag nemen.