Maeslantkering sluit vanwege storm

Nieuws Rotterdam Maeslantkering sluit vanwege storm
thumbnail

Rotterdam - Woensdagmiddag om 14:45 uur is begonnen met het afsluiten van de Maeslantkering in de Waterweg. Vanwege de storm wordt er een extra hoge waterstand verwacht van + 2.77 m boven NAP.

Het sluitcriterium van de Maeslantkering is + 2.60 boven NAP. Met het sluiten van de kering, onderdeel van de Deltawerken, worden lager gelegen gebieden in Nederland beschermd tegen het water.

Als er 7 jaar lang geen stormsluiting heeft plaatsgevonden dan wordt het officiële sluitpeil van de Europoortkering eenmalig verlaagd om een verificatiesluiting te kunnen uitvoeren. Dit betekent dat de kering sluit bij 2.60m in plaats van 3.00m boven NAP bij Rotterdam en/of 2.30m in plaats van 2.90m boven NAP bij Dordrecht. Met een verificatiesluiting oefent het operationele team het sluiten van de keringen onder stormcondities. Daarmee wordt de kennis en kunde op peil gehouden en wordt de veiligheid van 2 miljoen Nederlanders gewaarborgd. Zodra de verificatiesluiting is uitgevoerd, wordt het officiële sluitcriterium weer hersteld.

Op 8 november 2007 werd de Maeslantkering voor het eerst en voor het laatst automatisch gesloten sinds de oplevering in 1997. vanwege de storm en de extra hoge waterstanden destijds. Ook dat jaar was het sluitcriterium verlaagd naar + 2.60m boven NAP.

De Maeslantkering heeft 2 deuren van 210m breed, 22m hoog en 15m diep. Bij sluiting lopen ze vol met water, waardoor ze binnen 2 uur naar de bodem zakken en daarna een vloedgolf van +5m boven NAP aankunnen.