Helikopters US Army in Rotterdam

Nieuws Rotterdam Helikopters US Army in Rotterdam
thumbnail

Rotterdam - Op verzoek van de Verenigde Staten ondersteunt Defensie tot eind juni de verplaatsing van een Amerikaanse helikopterbrigade naar Duitsland via de Rotterdamse haven.

In de Rotterdamse haven en rondom vliegbasis Eindhoven worden ruim 100 Nederlandse militairen ingezet om de verplaatsing in goede banen te leiden. De VS hebben Nederland om hulp gevraagd bij het verplaatsen van militair materieel vanuit de Rotterdamse haven naar Duitsland. Het grootste deel van het materiaal gaat over de weg. Een deel vliegt via vliegbasis Eindhoven.

Helikopterbrigade
Op 20 juni arriveert het transportschip "Endurance" in de Botlek. Aan boord staan 54 helikopters van het type UH-60 Black Hawk, CH-47 Chinook en ongeveer 1.100 voertuigen en containers afkomstig van 4th Combat Aviation Brigade. Na het ontladen worden de helikopters op het haventerrein vlieg-klaar gemaakt en vliegen zij tussen 21 en 27 juni in groepen naar Duitsland. De 4th Combat Aviation Brigade komt uit Texas en wordt negen maanden lang in Europa gestationeerd. In het licht van de verslechterde veiligheidssituatie zijn er meer Amerikaanse militairen aanwezig in Europa voor de collectieve verdedigingstaak van de NAVO.

Rotterdamse haven
Diverse eenheden van de Nederlandse krijgsmacht worden de komende weken ingezet om de Amerikaanse troepenverplaatsing te ondersteunen. Het overslagterrein in de Botlek wordt "tijdelijk militair terrein" en dag en nacht bewaakt door Nederlandse militairen van de landmacht. Eenheden van de marine zorgen voor de veiligheid bij binnenkomst van het schip en duikers hebben vooraf de haven gecontroleerd op explosieven. De luchtmacht bemant de locatie waar de helikopters zullen opstijgen en levert een blusvoertuig van de brandweer en voorziet de helikopters van brandstof voor hun vlucht naar Duitsland. Ook levert de luchtmacht een hondensectie voor het controleren op explosieven. De marechaussee levert de militaire politiezorg op het tijdelijk militair terrein.

Eindhoven
Op vliegbasis Eindhoven staan ook militairen klaar om de operatie te ondersteunen. Mochten de helikopters op hun vlucht naar Duitsland brandstof nodig hebben of mechanische problemen ondervinden, kunnen zij op de vliegbasis rekenen op ondersteuning. Hiervoor zijn ook Amerikaanse militairen aanwezig op de vliegbasis. Zij slapen en eten op de kazerne in Oirschot.

Achter de schermen
Ook achter de schermen levert defensie steun. De MIVD heeft een veiligheidsanalyse gemaakt. Medewerkers van het Defensie Ondersteuningscommando zorgen onder meer voor transport van het Amerikaanse personeel van en naar de diverse locaties en zorgen voor bevoorrading en eten van de Amerikanen. Ook plannen en coördineren zij de verplaatsing over de weg van het Amerikaanse materieel en leveren ondersteuning voor de bewaking in de haven.

Zichtbaar
In verschillende "waves" stijgen de groepen helikopters op, op weg naar vliegbasis Eindhoven. Vanuit de Waterweggemeenten (Maassluis, Vlaardingen en Schiedam) kan je de komende dagen af en toe een groep helikopters laag voorbij zien komen, omdat het bedrijf waar het leger tijdelijk huisvest hier recht tegenover zit.