Gijzeling in vliegtuig blijkt loos alarm

Nieuws Schiphol Gijzeling in vliegtuig blijkt loos alarm
thumbnail

Schiphol - Berichten over een mogelijke gijzeling in een vliegtuig hebben woensdagmiddag voor flink wat opschudding gezorgd bij de hulpdiensten.

In de middag kwam het toestel van de Spaanse vliegmaatschappij Vueling het Nederlandse luchtruim binnen en kon de luchtverkeersleiding geen radiocontact krijgen met het vliegtuig. Volgens de procedure gaan dan direct 2 gevechtsvliegtuigen de lucht in om het vliegtuig te onderscheppen.

De twee F16 toestellen vertrokken vanaf vliegbasis Volkel. Daar staan altijd 2 F16's klaar om bij een melding binnen enkele minuten in de lucht te zijn (QRA, Quick Reaction Alert). Het vliegtuig van Vueling werd tot aan de landing op de Polderbaan in Schiphol begeleid.

Omdat er mogelijk sprake kon zijn van een gijzeling werd er geen enkel risico genomen en werd alles uit de kast getrokken. De hulpdiensten kwamen massaal ter plaatse. Diverse ambulances, de traumahelikopter, brandweerwagens en de politie en marechaussee stonden paraat. De situatie werd opgeschaald naar GRIP 3. Een onderhandelaar van de marechaussee kon later met de gezagvoerder van het toestel praten, die naar buiten was gekomen. Toen bleek dat er definitief geen sprake was van een gijzeling of kaping. Een arrestatieteam dat paraat stond hoefde niet in actie te komen.

Later zijn de passagiers uit het vliegtuig gehaald en met gereedstaande bussen verder vervoerd. De gijzelingsmelding is het gevolg geweest van miscommunicatie. Na een aantal uur werd het vliegveld weer vrijgegeven.