ME ingezet bij opruiing ProjectX Schiedam

Nieuws Schiedam ME ingezet bij opruiing ProjectX Schiedam
thumbnail

Schiedam - De ME (Mobiele Eenheid) heeft zaterdagavond ingegrepen in Schiedam bij de oproep voor een "ProjectX".

Tientallen jongeren waren afgekomen op de oproep op twitter voor een ProjectX in Schiedam, bij metrostation Vijfsluizen. De groep scandeerden leuzen en staken vuurwerk af.

Het is ongebruikelijk dat zich op dit tijdstip op deze locatie groepen ophouden, aldus de politie. Gecombineerd met de oproep via social media tot het houden van projectX in Schiedam, met de ongeregeldheden en geweldplegingen in Haren vers in het geheugen en het gedrag van de groep is in gezamenlijk overleg tussen Openbaar Ministerie, Politie en burgemeester besloten dit gebied als veiligheidsrisicogebied aan te wijzen. De politie heeft hierop een preventief fouilleeractie uitgevoerd. Tijdens deze actie is een aantal mensen aangehouden o.a. op basis van de wet ID.

Gedurende de dag werd op internet via social media opgeroepen tot het houden van een "Project X" op diverse plaatsen in Nederland. Een van die plekken was Schiedam. De gemeente Schiedam en de politie Rotterdam-Rijnmond heeft dit vanaf gisteren zowel op straat als op (social) media nauwlettend in de gaten gehouden. Ook is maximaal ingezet op het opsporen en arresteren van mensen die opruiende teksten plaatsen of met verkeerde intenties naar Schiedam afreizen.

Aan het begin van de avond zijn twee aanhoudingen verricht voor opruiing. Een 14-jarige jongen uit Schiedam en een 16-jarige jongen uit Schiedam. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Op de Vlaardingerdijk in Schiedam was de Mobiele Eenheid massaal ter plaatse om alle jongeren die op de oproep waren afgekomen te fouilleren. De sfeer daar was rustig en onder controle. Nadat iedereen gecontroleerd was werd iedereen een voor een weggestuurd. Rond half twaalf was de straat weer leeg en was ook de ME weer vertrokken.