Ongevallenkruispunt wordt rotonde

Nieuws Vlaardingen Ongevallenkruispunt wordt rotonde
thumbnail

Vlaardingen - De gemeente Vlaardingen start op 11 november 2019 met de aanleg van een nieuwe rotonde aan de Zwaluwenlaan / Zwanensingel in Vlaardingen. De aanleg van de rotonde is een lang gekoesterde wens van bewoners van Holy-Zuidoost. Het ontwerp is samen met de bewoners gemaakt en zorgt voor betere verkeersveiligheid en de verkeersdoorstroming.

Na de herstructurering van de Zwanensingel in 2012 bleef het kruispunt Zwanensingel/Zwaluwenlaan een drukke plek waar mensen lastig konden oversteken en gebeurden er regelmatig ongevallen. Mede na pleidooien van bewonersvereniging De Toekomst besloot het Vlaardingse gemeentebestuur om hier een rotonde aan te leggen. Vrijliggende fietspaden en betere oversteekmogelijkheden maken de kruising veiliger voor fietsers en voetgangers. Ook het autoverkeer stroomt straks sneller door.

Vrijwel alle gebruikte materialen van de rotonde aan de Zwanensingel/ Zwaluwenlaan zijn volledig recyclebaar, volgens het gedachtegoed van de circulaire economie. Bovendien zijn giftige stoffen zoveel als mogelijk uit de materialen gefilterd. Zo gebruikt de aannemer beton met een heel lage CO2-uitstoot: 70 procent minder dan gebruikelijk. Ook is bewust afgestapt van asfalt als verharding van de rotonde. Niet alleen kost asfalt veel meer energie om te maken dan beton, het gaat ook veel korter mee. Beton blijft ongeveer 60 jaar in goede staat en asfalt 15 jaar. Beton kent bovendien weinig onderhoud: het is minder schadegevoelig en onkruid dringt niet door. Verder is beton in het donker beter zichtbaar dan zwart asfalt. Zowel de autorijbanen en fietspaden als de trottoirs en de ventweg van de rotonde worden van beton.

Tijdens de aanleg van de rotonde, die start op 11 november en naar verwachting tot medio januari 2020 duurt, leidt de gemeente het verkeer om. De parkeerplaatsen aan de Zwaluwenlaan blijven voorlopig bereikbaar. De parkeerplaatsen aan de overzijde van de Zwaluwenlaan blijven bereikbaar via de inrit of via de calamiteitendoorsteek.

Illustraties: Gemeente Vlaardingen