Rotonde op ongevalskruispunt geopend

Nieuws Vlaardingen Rotonde op ongevalskruispunt geopend
thumbnail

Vlaardingen - Om 13:30 heeft wethouder Bart Bikkers officieel de rotonde aan de Zwanensingel/Zwaluwenlaan geopend. Hiermee is een lang gekoesterde wens van de bewoners van Holy-Zuidoost vervuld om de verkeersveiligheid op dit punt te verbeteren.

De nieuwe rotonde is in Vlaardingen de eerste rotonde welke is aangelegd volgens het cradle-to-cradle principe: vrijwel alle materialen zijn herbruikbaar.

Op 11 november van het afgelopen jaar zijn de werkzaamheden gestart en is de doorgaande route tussen Schiedam en Vlaardingen voor alle verkeer afgesloten. De aanleg van de rotonde was noodzakelijk omdat het kruispunt na de herstructurering van de Zwanensingel in 2012 een plek bleef waar mensen lastig konden oversteken en gebeurden er regelmatig ongevallen.

Vrijwel alle gebruikte materialen van de rotonde aan de Zwanensingel/ Zwaluwenlaan zijn volledig recyclebaar, volgens het gedachtegoed van de circulaire economie. Bovendien zijn giftige stoffen zoveel als mogelijk uit de materialen gefilterd. Zo gebruikt de aannemer beton met een heel lage CO2-uitstoot: 70 procent minder dan gebruikelijk. Ook is bewust afgestapt van asfalt als verharding van de rotonde. Niet alleen kost asfalt veel meer energie om te maken dan beton, het gaat ook veel korter mee. Beton blijft ongeveer 60 jaar in goede staat en asfalt 15 jaar. Beton kent bovendien weinig onderhoud: het is minder schadegevoelig en onkruid dringt niet door. Verder is beton in het donker beter zichtbaar dan zwart asfalt. Zowel de autorijbanen en fietspaden als de trottoirs en de ventweg van de rotonde worden van beton.

De afsluiting van de doorgaande route tussen Schiedam en Vlaardingen heeft een direct gevolg gehad op de verkeersdrukte bij de Hargalaan, waar gelijktijdig werkzaamheden aan de weg en omgeving werd uitgevoerd. In de eerste week van de afsluiting duurde het ruim 50 minuten voordat bezoekers en personeel van het Franciscus Vlietland ziekenhuis het parkeerterrein kon verlaten. Ook de rit richting het ziekenhuis leverde een enorme vertraging op. Met het afsluiten van één rijstrook op de Hargalaan is uiteindelijk een verbetering gekomen in de doorstroming van het verkeer.

Na de officiële openingshandeling is de rotonde opengesteld voor het verkeer.