Nederlands reddingsteam USAR naar Beiroet

Nieuws Eindhoven Nederlands reddingsteam USAR naar Beiroet
thumbnail

Eindhoven - Het Nederlandse reddingsteam, USAR (Urban Search And Rescue team) is woensdag gealarmeerd om naar Libanon te gaan voor hulp na de verwoestende explosie in de haven van Beiroet, de hoofdstad van Libanon.

Wat is USAR?
Het USAR is een reddingsteam en bestaat uit vier reddingsgroepen (SAR group), een staf- en ondersteuningsgroep (Staff and Support group) en een commandogroep (Command Group). De organisatie is multidisciplinair samengesteld en bestaat uit zoek- en reddingspersoneel, verpleegkundigen en artsen, speurhondengeleiders, bouwkundigen, ondersteunend personeel en leidinggevenden. USAR.NL telt bij een inzet zo'n 60 medewerkers. Hiervoor kan geput worden uit een personeelsbestand van ca. 135 medewerkers.

De teamleden van USAR.NL zijn in hun dagelijks werk verbonden aan:

- De Veiligheidsregio's Rotterdam-Rijmond, Haaglanden, Hollands-Midden en Zuid-Holland Zuid(brandweer en ambulancediensten);
- De Nationale Politie;
- Het Ministerie van Defensie;
- Medisch Centrum Haaglanden.

Bij de Verenigde Naties is USAR.NL geaccrediteerd en staat zij te boek als heavy team. In de praktijk betekent dit dat USAR.NL inzetbaar is op zware en complexe reddingsoperaties.

Wat is er gebeurd in Beiroet
In de haven van de Libanese hoofdstad Beiroet heeft dinsdagmiddag een grote explosie plaatsgevonden; een grote loods met daarin 2700 ton ammoniumnitraat is ontploft. Hierbij zijn zeker 100 doden gevallen en minstens 4000 mensen zijn gewond geraakt. De stad is compleet verwoest door de enorme explosie. Onder het puin zouden zich nog vele slachtoffers bevinden.

Inzet Nederlands team
Het "heavy Search and Rescue team" USAR komt woensdagmiddag bijeen op vliegveld Eindhoven. Van daar uit zal het team naar de vertreklocatie gaan en naar Beiroet vertrekken.